Avem nevoie de protecție solară pe pârtia de ski?

protectie solara skiImportanța cremei solare pe pârtia de ski

 

Când plecăm la plajă vara ne “înarmăm” cu un întreg arsenal de creme și loțiuni de plajă, pentru față, pentru corp, pentru buze, pentru după plajă. Dar ce se întâmplă când ieșim la ski? În afară de mănuși, buff și cască mai avem nevoie și de protecție solară?

Fără dubii, soarele este mai puțin puternic iarna decât vara, iar cantitatea de raze ultraviolete de zeci de ori mai mică. Așa că dacă mergi prin oraș, către birou, într-o zi însorită de iarnă, protecția solară este probabil ultimul lucru la care trebuie să te gândești. Lucrurile se schimbă însă dacă plănuiești să ieși pe pârtia de ski. De ce?

În primul rând, trebuie să știi că la altitudini mari stratul mai redus de aer atmosferic filtrează mai puțin din radiațiile ultraviolete. Cu fiecare 1000 m de creștere a altitudinii, nivelul radiațiilor ultraviolete crește cu 10 - 12 %. Astfel, la 3000 metri altitudine, în aerul mai rarefiat, acestea sunt cu până la 36% mai puternice decât pe malul mării. Chiar dacă vara razele soarelui sunt mai puternice, o bună parte din ele nu ajung la tine pentru că la zero metri altitudine, pe plajă, beneficiezi de protecția naturală dată de către grosimea stratului atmosferic. Dacă la mare te poți înroși ca un rac, dacă ai uitat să te dai cu protecție solară, la peste 3.000 metri iarna, pielea se va înnegri și tumefia.

Alt aspect de luat în calcul este reflexia radiațiilor ultraviolete. Zăpada amplifică puterea soarelui prin faptul că suprafața sa respinge razele solare, reflectând până la 80% dintre acestea, față de nisip, care reflectă doar 15% din razele ultraviolete. Practic, zăpada acționează ca o lupă, amplificând puterea razelor solare cu până la 80%. Acest fenomen are loc la o altitudine ridicată unde stratul mai subtire de aer atmosferic deja permite mai multor raze solare să atingă suprafața zăpezii. Ținând cont de ambele aspecte, vei înțelege de ce soarele de pe pârtia de ski este cel puțin de două ori mai puternic și mai periculos decât cel de pe plajă. 

Avem nevoie de protecție solară în zilele înnorate? Majoritatea consideră că, la adăpostul norilor, nu se pot arde pe față.  Bineînțeles că nivelul de radiații ultraviolete este mai mare atunci când este senin, dar atunci când cerul este acoperit de un strat de nori, nivelul radiațiilor ultraviolete poate crește datorită efectului de difuziune al razelor de către moleculele de apă din nori și particulele fine din atmosferă.

Nu trebuie să uităm că iarna suprafața pielii noastre are de suferit și datorită frigului. Acest lucru sensibilizează vasele capilare și predispune pielea la arsuri solare mult mai ușor decât vara.


Ce avem de făcut? Trebuie să folosim o cremă de protecție solară adecvată, indiferent dacă ieșim la ski într-o zi însorită sau într-o zi cu nori. O cremă naturală, fără chimicale nocive, este alegerea cea mai bună. Toți schiorii știu însă că problema cea mai mare cu cremele solare este faptul că ele nu se absorb ușor, iar atunci când schiezi și îți rămâne jumătate din cremă pe buretele de la ochelarii de ski, nu te simți tocmai confortabil. Plus că buretele acela nu se curăță tocmai ușor.crema protectie solara cremeria


Am schimbat multe creme până când am găsit una care se absoarbe și care nu mai pătează ochelarii de ski. Dar am găsit-o și am folosit-o tot sezonul trecut. Vă împărtășesc și vouă secretul. Este vorba despre o cremă naturală, realizată artizanal, în România. Orice cremă de protecție solară trebuie aplicată cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare, așa că eu o aplic înainte de a pleca de acasă. Când ajung pe pârtie, 30 de minute mai târziu, crema nu se mai simte pe ten deloc (nu este uleioasă și nu lasă urme pe buretele ochelarilor de ski).

Crema se poate achiziționa de pe site-ul www.cremeria.ro 

Articol redactat de Andreea, Instructor / monitor ski atestat, manager Eden Ski School Poiana Brașov 

 

 

TOP