Copiii care merg la Ski învață mai bine la școală

Un cercetător german a demonstrat că schiul
este un sport care dezvoltă intelectul copiilor

copiii care merg la ski invata mai bine la scoala

Într-o lume în care din ce în ce mai mulți copii sunt obișnuiți să își petreacă timpul liber în fața computer-ului sau a televizorului, cu o pungă de chips-uri în mână, un cercetător își dedică timpul pentru a demostra că schiul, una dintre cele mai plăcute activități în care copii ar putea fi angrenați încă de la o vârstă fragedă, poate aduce beneficii nu numai pe plan fizic, ci și pe cel intelectual.

Frieder Beck, doctorand al universității din Munchen și autor a numeroase studii de cercetare în domeniul sportiv și al influenței acestuia asupra creierului, precum și antrenor al Echipei Naționale a Germaniei de ski alpin, susține că schiul, practicat la nivel amator cel puțin câte două săptămâni pe an, dezvoltă abilitățile cognitive ale copiilor.

Schiul este un sport care poate fi practicat încă de la vârsta de 3 ani, vârsta la care creierul copiilor lucrează „la foc continuu” și este de zeci de ori mai maleabil decât cel al unui adult. Creierul este în plină dezvoltare în primii ani din viață și este pregătit să răspundă rapid la toți stimulii pe care îi primește.

Stimulii potriviți ajută la dezvoltarea acestuia într-o direcție dezirabilă, iar practicarea schiului, prin faptul că obligă creierul să se concentreze asupra unui rezultat specific și să planifice o serie de activități care duc la obținerea acelui rezultat, ajută copii să își dezvolte abilitățile decizionale pe termen lung și sprijină dezvoltarea unui creier mult mai antrenat și mai activ. Alte studii au demostrat o ameliorare a simptomelor de deficit de atenție la copiii care schiază de ani de zile, întrucât capacitatea de concentrare este stimulată de activitățile specifice acestui sport.

La conferința din Rottach-Egern, Frieder Beck a încercat să convingă o audiență sceptică că modul de a crește inteligența (măsurată de coeficientul IQ) în rândul adulților este implicarea acestora, în copilărie, în cât mai multe activități sportive, aducând ca argument un studiu realizat pe un eșantion de 265,000 oameni ai căror IQ a fost testat la vârsta de 18 ani, stabilindu-se o legătură clară între cei care fuseseră activi din punct de vedere sportiv și un IQ ridicat. Îmbunătățirea rezultatelor la școală pentru copiii care schiază în mod frecvent a fost demonstrată de Beck atât pe filiera reală, cât și cea umanistă.

Schiul în mod deosebit, față de alte sporturi, are capacitatea de a dezvolta abilități cognitive pe care alte sporturi nu le dezvoltă, asta fără să luăm în calcul beneficiile fizice. Fiind un sport care se desfășoară în aer curat, la altitudine, într-un mediu puternic ozonat, schiul alpin reduce riscul bolilor cardio-vasculare, îmbunătățește tonusul înregului organism și reduce cu până la 99% riscul bolilor pulmonare.

Datorită mediului în care este practicat, alte studii au demostrat că schiul a redus semnificativ manifestările persoanelor care suferă de depresie și anxietate, ajungând până la vindecarea acestor afecțiuni.

Latura socială nu este nici ea de neglijat. Copiii implicați într-o activitate care le face plăcere, cum ar fi una sportivă, leagă prietenii mult mai ușor decât într-un mediu academic rigid, cum este cel școlar.

Schiorii știu prea bine că schiul creează dependență de mișcarea ritmică și lină, asemănătoare unui dans și de mediul înconjurător de o frumusețe desăvârșită în care acesta este practicat și este probabil una dintre cele mai puțin periculoase dependențe care îi pândește pe copiii noștri în ziua de astăzi.

Așadar, înainte de a cumpăra următorul X-BOX, poate că este bine să ne uităm la soluția pe care natura ne-o oferă pentru timpul liber și pe care societatea modernă în care trăim ne-o face accesibilă. Dacă sezonul rece se aproprie, nu ezita să iei în calcul rezervarea unor lecții de ski pentru cei mici. Beneficiile nu vor întârzia să apară.

Sursă: http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-4128534/Research-shows-children-ski-better-school.html

TOP