Cum alegi o școala de ski bună pentru o experiență minunată în vacanță

alege scoala skiAlegerea unei școli bune de ski poate fi un factor important în a avea o experiență plăcută în vacanța de iarnă.

A venit în sfârșit sezonul alb și fie că este prima dată când vrei să te urci pe schiuri, fie că dorești să îți perfecționezi tehnica pentru a te putea bucura și mai mult de zăpadă, abordând și pârtii cu un grad de dificultate mai ridicat, este indicat să ții cont de următoarele sfaturi atunci când apelezi la o școala de ski sau la un instructor de ski pentru a evita orice neplăceri care ți-ar putea strica vacanța. Sperăm ca ghidul următor să te ajute pe cât posibil să te bucuri de o vacanță minunată pe pârtie!

 

Sfatul 1

Nu te lăsa “agățat” de instructorii de ski care stau pe gard, lângă pârtie și care te abordează direct când te văd că ești începător (da, asta se vede și după modul în care mergi în clăpari!). Deși o parte dintre ei au urmat o școală sau alta, marea majoritate nu sunt de fapt instructori de ski și nu prestează această activitate pe baza unei diplome / acreditări.

Acești “instructori” te vor atrage cu prețuri puțin mai mici, dar merită pentru 20 - 30 lei să îți pui în pericol siguranța? Neavând o certificare în acest sens, pe lângă faptul că riști să nu înveți nimic, așa-zișii instructori de ski care te abordează în această manieră nu vor știi cum să aibă grijă de tine sau de copilul tău.

În fiecare sezon există reportaje care se difuzează pe canalele de știri despre falșii instructori de ski, dar prea puțini turiști țin cont de ele. Nu uita că în calitate de client ai dreptul să ceri instructorului tău fie o copie după diploma de absolvire a cursului de monitor de ski, fie cardul ISIA care se eliberează doar instructorilor acreditați.

Recomandarea noastră: Apelează la o școală de ski pentru a fi sigur că intri pe mâna unui instructor profesionist. Nu ezita să ceri cardul ISIA sau o copie după diploma de calificare în meseria de monitor de ski dacă te îndoiești că instructorul cu care lucrezi nu ar fi acreditat.

Sfatul 2

Locație, locație, locație. Multe școli de ski au propriul centru de închirieri pentru echipament de ski, multe colaborează cu alte centre de închrieri partenere. Nu este nici o diferență între experiența pe care o vei avea într-un caz sau în altul, pentru că o școală serioasă de ski nu va lucra niciodată cu un centru de închirieri care să nu ofere echipamente de calitate.

Ceea ce este important pentru tine este locația centrului de închirieri unde te vei echipa pentru orele de ski rezervate. Chiar dacă ești începător sau avansat, important este să nu fie necesar să mergi pe jos, în clăpari, jumătate de stațiune. Deci, încearcă să găsești scoli de ski care se află cât mai aproape de pârtii, pentru că astfel te vei schimba în echipamentul de ski lângă pârtie și nu va trebui să mergi pe jos cu clăparii în picioare și cu schiurile în spate! În Poiana Brașov, pârtiile se află fie la intrarea în stațiune (Pârtia Bradul și una dintre telecabine cu care ai acess la pârtiile din Masivul Postăvaru), fie la capătul celălalt al stațiunii, la Gondolă (Pârtia Stadion și Gondola Postăvarul Express prin care se accesează pârtiile de altitudine din masiv). 

Hotelurile mari îți oferă un ski shuttle gratuit, care rezolvă această problemă. Intreabă hotelul cât de mare este shuttle-ul pentru a evita așteptările îndelungi și pierderea de timp. Un shuttle eficient ar trebui să aibă cel puțin 8 locuri.

Recomandarea noastră: Uită-te pe harta stațiunii și vezi unde sunt situate școlile de ski la care te gândești să apelezi. Asigură-te că sunt aproapte de pârtie. În cazul în care vii în Poiana Brașov, evită-le pe cele care se află la mijlocul stațiunii, departe de pârtii.

Sfatul 3

Problema prețului celui mai bun. În fiecare stațiunie de ski, marile școli de ski au tarife asemănătoare dacă nu identice deoarece concurența îi obligă să ofere servicii de calitate superioară la un preț asemănător, pentru a supraviețui. O parte bună a economiei de piață. Care ar fi prețul corect pentru ore de ski în Poiana Brașov?

Majoritatea școlilor de ski oferă ore private la 120 lei pe oră, pentru ore private cu două persoane prețul variază între 90 – 100 lei / pers /oră, pentru trei persoane majoritatea vor cere 80 lei / pers / oră, 4 persoane vor achita, în medie, 70 - 75 lei / pers / oră iar de la 5 persoane în sus prețul agreat de majoritatea școlilor de ski este de 60 lei / pers / oră. Pentru închirierea echipamentului de ski, centre mari de închirieri de lângă pârtie oferă pachete complete cu 40 lei / zi pentru copii și 50 lei / zi pentru adulți.

Dacă ți s-a făcut o ofertă mai mare de atât, e bine să mai cauți.

Recomandarea noastră: Nu te opri pe primul site pe care îl găstești, studiază măcar 4 – 5 website-uri și compară prețurile înainte de a lua o decizie. 

Sfatul 4

Este bine sau nu să faci rezervare pentru orele de ski înainte de a-ți începe vacanța? Răspunsul clar este DA. De ce?

În primul rând, în perioadele de sărbători și vacanță există șansa să nu mai găsești instructori disponibili dacă nu îți faci o rezervare în avansÎn al doilea rând, când îți faci o rezervare în avans, școala de ski pe care ai ales-o va ști să îți aloce același instructor pe toată perioada în care vrei să iei ore de ski. Este important, ca odată ce te simți confortabil cu un instructor, să nu îl schimbi în fiecare zi, iar acest lucru nu poate fi garantat decât cu o rezervare în avans.

În cadrul școlilor de ski, instructorii sunt specializați (alt avantaj în a alege o școală de ski în locul unui “instructor” de pe gard). Odată ce realizezi rezervarea, manager-ul școlii de ski alese te va aloca celui mai bun instructor pentru tine. Există instructori specializați în lucrul cu copiii, alții care lucrează numai cu adulți și știu cum să abordeze inclusiv seniorii aflați la a doua tinerețe care vor să învețe să schieze!

Recomandarea noastră: Realizează o rezervare cu plată în avans dar interesează-te la școala de ski aleasă care este politica de returnare a sumei achitate în cazul în care te nu poți continua orele de ski rezervate (cere o confirmare scrisă a politicii de rambursare practicate).

Evită școlile care îți oferă un preț diferit față de prețul standard pentru rezervările în avans pentru că asta înseamnă un singur lucru – banii plătiți vor fi ne-returnabili dacă ți se întâmplă ceva și trebuie să renunți la orele de ski rezervate în avans.

Sfatul 5ski instructor scoala alege

Vorbește cu instructorul tău de ski. Încă de la prima oră, spune-i ce ai dori să obții în urma orelor de ski. Poate nu ai destul de mare încredere în forțele proprii?

Te simți intimidat de porțiunile înguste de pârtie? Ți-e frică să schiezi atunci când pe pârtie apar porțiuni cu gheață?

Orice instructor profesionist va evalua în primul rând nivelul tău și va ține cont de trei considerente când își va planifica ora de ski alături de tine: siguranța ta, confortul tău, evoluția ta tehnică. Dar îl va ajuta foarte mult să știe ce așteptări ai și tu.

Recomandarea noastră: Nu te sfii să discuți deschis cu instructorul tău de ski. Spune-i la începutul fiecărei ședințe de ski ce asteptări ai și dă-i un feedback la finele orelor.

Sfatul 6

Evită școlile de ski sau instructorii de ski care vorbesc de rău alte școli de ski. Da, la români bârfa se află la loc de cinste dar măcar în vacanță meriți să te ții departe de ea. Invidia care generează astfel de comportamente nu vine decât din răutate, inferioritate și prostie. Când vezi astfel de atitudini fie în mediul online sau pe pârtie, stai departe. Caută instructori de ski pozitivi, care iubesc ski-ul, care se bucură de frumusețea pe care acest sport de iarnă o oferă și care sunt gata să împărtășească dragostea lor pentru ski cu tine.

Recomandarea noastră: O școala de ski care își vorbește de rău competitorii este una care nu are nimic mai bun de oferit și care se simte amenințată. Stai departe de persoane negative și caută un instructor de ski pozitiv, care să rezoneze cu tine și cu care să te simți bine pe pârtie!

Sfatul 7

Fii în siguranță! Poartă cască de protecție, indiferent de cât de bine schiezi. Respectă decalogul schiorului, pentru a fi atât tu în siguranță pe pârtie, cât și alți schiori. Nu ai mai auzit despre Decalogul Schiorului? Îl trecem în revistă mai jos pentru tine!

ski alege scoala echipament

Decalogul schiorului

1. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.

2. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

3. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

4. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

5. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversarii unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

6. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.

7. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.

8. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agreement.

9. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi.

10. Anuntați Dispeceratul Național Salvamont la numarul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani.

TOP