Intretinere echipament ski

 

cum sa ingrijesti echipamentul pentru ski

Cum ne întreținem corespunzător
hainele de ski

 

O parte foarte importantă a echipamentului de ski sau snowboard pe care îl deținem sunt hainele pe care le purtăm atunci când ieșim pe pârtie. Ele sunt cele care ne asigură confortul și, atunci când sunt alese corect, ne păstrează sănătatea și buna stare. 

Tehnologiile au avansat foarte mult în ultimii ani iar varietatea produselor de pe piață este din ce în ce mai mare. Există variante care se adresează tuturor gusturilor și mai ales, tuturor buzunarelor.

De ce să alegem haine tehnice când ieșim pe pârtie

Este foarte important ca atunci când ieșim pe pârtie să ne îmbrăcăm în haine special concepute pentru sporturile de iarnă. Aceste haine sunt realizate din materiale tehnice care reglează temperatura corpului și în același timp elimină traspirația.

Cea mai mare greșeală este să venim pe pârtie în haine de stradă – hainele de bumbac în mod special sunt contraindicate pentru că odată ce transpirăm, ele se usucă foarte greu și transpirația se răcește pe corp, putând provoca răceli și pneumonii.

În funcție de brand-ul ales și de magazinul de unde cumpărăm hainele de ski, un set complet de haine de corp din materiale tehnice (lână merino sau materiale bazate pe alte tehnologii) și a unui set format din pantaloni și geacă cu membrană impermeabilă poate costa de la 1.500 lei până la câteva mii de euro, la brand-urile de lux. Ca urmare, majoritatea împătimiților sporturilor de iarnă, odată ce au investit în hainele lor preferate, doresc să le aibă în stare foarte bună un număr mare de ani. Întreținerea lor corespunzătoare este obligatorie pentru a putea să le păstrăm în stare bună un timp îndelungat. 

Cum ne întreținem hainele de ski

Fiind realizate din materiale tehnice, hainele de ski nu se spală la temperaturi crescute și mai ales nu se duc la spălătoriile chimice din oraș. Odată făcută această greșeală ele pot fi aruncate, pentru că temperaturile crescute și detergenții folosiți de spălătoriile clasice distrug proprietățile membranelor tehnice (impermeabilitatea și respirabilitatea). De asemenea, în cazul gecilor din puf, acesta nu se mai umflă după splălare iar geaca respectivă nu mai ține de cald.

Există pe piață o multitune de detergenți pentru haine tehnice, însă mie mi-a plăcut dintotdeauna un singur brand, pe care l-am adus inițial din Austria, pentru că nu se găsea în România. Este vorba de TOKO, un brand de top, folosit de mulți schiori de performanță. Ce este diferit la produsele de curățare TOKO față de alte brand-uri? În primul rând, este un brand care există pe piață de câtiva zeci de ani și care și-a dezvoltat produsele constant. În acest moment, în afară de detergentul universal care este pretabil tuturor țesăturilor tehnice, TOKO oferă un detergent special pentru hainele din lână (care nu lasă lâna să se întindă și să se strice în timp, fiind o țesătură extrem de pretențioasă), un detergent special pentru hainele din puf, atât de importante în zilele foarte reci (detergent care păstrează puful intact și nu îl lasă să se taseze și să își piardă din proprietăți). Nu am găsit la alt brand produse atât de specializate și atât de eficiente pentru toate tipurile de țesături tehnice. Hainele se spală la 30 de grade, la mașina de spălat de acasă, la un număr redus de rotații.

La produsele TOKO m-a cucerit și concentrația mare, dintr-o sticlă de detergent pot spăla haine cel puțin două sezoane. Mi-am procurat un detergent universal, unul special pentru puf și unul pentru hainele de corp din lână merino. Îmi refac stocurile la fiecare două sezoane, și le pot folosi pentru toate hainele de ski pe care le am. 

produse curatare si ingrijire echipament ski

Dar, cel mai mult mi-a plăcut la TOKO faptul că este un detergent ecologic, care nu conține chimicale dăunătoare, acesta fiind motivul primordial pentru care l-am tot adus din Austria atâta timp și nu am optat pentru restul detergenților care se găseau în România.

Hainele de corp pe care le purtăm la ski stau în contact cu pielea toată ziua (mai bine zis, se freacă de piele toată ziua atunci când facem mișcare pe pârtie). Mai mult, când transpirăm, porii pielii noastre se deschid și permit penetrarea oricăror substanțe mult mai ușor. De la un detergent pentru haine tehnice ne-ecologic mă mânca constant pielea iar pe spate aveam pete roșii după o zi întreagă pe pârtie, pe lângă faptul că miroseam ca o fabrică chimică (transpirând, orice miros este amplificat). TOKO are un miros neutru și pielea mea nu mai are nimic de comentat.

Din fericire, de puțin timp, produsele TOKO pot fi găsite și în România pe site-ul www.toko-store.ro sau în magazinele din Timișoara și București.

Dacă sunteți împătimiți ai sporturilor de iarnă și ieșiți pe pârtie indiferent de vreme, inclusiv atunci când este lapoviță și ninsoare sau când plouă, trebuie să știți că hainele de ski nu au toate membrana GORE-TEX (altfel ar costa câteva sute bune de euro), ci membrane DRY-TEX sau similare care rezistă la zăpada, dar nu la ploaie sau lapoviță. Tot la TOKO am găsit un spray de impermeabilizare care poate fi folosit pentru cazul în care ieșiți pe pârtie în condiții mai vitrege. El funcționează și la reimpermeabilizarea membranei în cazul în care ați spălat-o necorespunzător și și-a pierdut proprietățile impermeabile, dar în acest caz trebuie folosit după fiecare spălare.

Confortul și păstrarea sănătății pielii noastre sunt ingredientele obligatorii a unei vacanțe de ski. Nu uitați vă îmbrăcați corespunzător și să aveți grijă de echipamentul în care ați investit, pentru a vă bucura de el cât mai mult timp.

TOP